Rehabilitering efter en handledsfraktur

Handledsfraktur

Efter en handledsfraktur och period med gipsskena/gips är det viktigt att stärka upp musklerna kring handleden igen. Under tiden med gips (4-5 veckor) har ditt skelett läkt – men eftersom du hållit armen stilla har musklerna blivit allt svagare. Muskler kräver rörelse för att kunna bibehålla sin kraft och styrka. Det är därför superviktigt att du med specifika övningar återtränar armens muskler och stimulerar skelettet till ytterligare tillväxt.

Handleden består av två underarmsben som leder ner mot handen. Du kan böja och sträcka i handleden samt vicka handen åt sidorna. Du kan också vrida ”rotera” din underarm. Det är olika muskler som utför rörelserna och det är viktigt att du tränar upp samtliga. Som med all annan träning är det viktigt att inte ta i för mycket i början utan börja med små rörelser och röra handleden inom sin smärtgräns. Därefter bör man sträva efter att ta ut rörelserna mer och mer. Det är även viktigt att successivt öka belastningen. Detta görs bäst genom att först börja att jobba med rörligheten utan extra belastning. När man sedan känner sig säker på att röra handleden med handens vikt kan man lägga till mer belastning, t.ex. genom att hålla i en hantel. Har du frågor kring övningarna på filmen nedan kan du kontakta oss.

Rehabiliterande övningar

På filmen oven ser ni träningsövningar där ni först har rehabiliterande träning utan extra belastning. Därefter följer samma övningar med en hantel.

Tips:

När skelettet läkt efter en handledsfraktur ska du förutom att träna upp dina muskler och stärka ditt skelett genom att göra övningarna på filmen även använda handen under vardagliga sysslor. Kom ihåg att använda handen med alla dess möjliga rörelser när du dricker kaffe, plockar ur diskmaskinen eller vänder sida i tidningen. Tillsammans med träning ger det maximal utdelning av rehabiliteringsperioden.

LÄS ÄVEN

Skillnaden mellan muskelsmärta och nervsmärta

| Allmänt | No Comments
För den som drabbas av smärta kan det vara svårt att själv bedöma om det är smärta från en muskel eller smärta orsakad av en skada på nervsystemet (t.ex ischiassmärta…

Träna med Fibromyalgi

| Träning | No Comments
Svaret är JA, att träna är gynnsamt för dig som har långvarig smärta. Men du bör bygga upp din kropps tålighet långsamt och stadigt. Med detta i minnet uppmuntrade en…

Bålstabilitet

| Träning | No Comments
En stark och rörlig bål och rygg   Den motoriska kontrollen av djupa och ytliga rygg-och bålmuskler är förutsättningen för att uppnå en god bålstabilitet. De djupa, mer lednära, ryggmusklerna…

Kostråd: Hjärt & Kärlsjukdomar

| Mat | No Comments
Här får du viktiga kostråd för dig med hjärt och kärlsjukdom