Hur ska man träna efter förlossningen?

Den stora kroppsomställningen under graviditet kräver helt naturligt en återhämtningstid. Då man är redo att börja träna är det vissa saker man bör känna till. Här följer några viktiga synpunkter på Träning av bukmuskler och bäckenbotten

Träning av bukmuskler

Magmusklerna är generellt sett väldigt utdragna och svaga efter förlossningen. En diastas i Rectus Abdominis (RA), den raka bukmuskeln är vanligt.  Det finns många missuppfattningar om bukmuskelträning då de båda längsgående muskelbukarna i RA glidit isär. Vid kontraktion under en situps-rörelse öppnar sig glipan mer. För att avlasta RA ska Obliques Externus (OE) de yttre sneda bukmusklerna aktiveras. Dessa är bättre än RA på att böja bålen och kontrollera bäckentippningen. Vid fokus på OE under situps-rörelse kan man känna hur glipan i RA minskar. Fokusera också på att rekrytera OE i vardagslivet. Ju lättare det blir att enkelt hitta dessa muskler desto mer avlastas RA och bindväven drar ihop sig. Det finns tillfällen då diastasen är för stor och en operation för att dra ihop muskeln blir eventuellt aktuell.

Träning av bäckenbotten

Bäckenbotten blir ibland försvagad med läckage som följd. I sådana fall bör olika knipövningar tränas. Bäckenbotten består av en främre och bakre del och övningarna kan riktas mot den, eller de delar som behöver dem. Andra gånger blir bäckenbotten för spänd med krampkänsla. En orsak till detta kan vara ett muskelskydd under pågående läkningsprocess, eller en sensitisering (överkänslighet) av nervsystemet. Detta är ofta smärtsamt. För behandling krävs

LÄS ÄVEN

Parkinsons sjukdom

| Rehab, Träning | No Comments
Parkinsons sjukdom karakteriseras allmänt av rörelsefattigdom. Att träna påverkar inte sjukdomsförloppet men är otroligt viktigt för att bibehålla din fysiska förmåga, förbättra din hållning och vardagsfunktion samt minska risken för…

Balansträning för seniorer

| Träning | No Comments
Att stå och röra sig stabilt för minskad fallrisk Balansträning för seniorer - varför är det viktigt?   När man blir äldre ökar risken för att ramla. Fallolyckor är den…

Artros: Information och behandling

| Träning | No Comments
Hur vanligt är artros? Var fjärde person över 45 år i Sverige har artros. Nästan åtta av tio personer i 65-årsåldern har tecken på artros om de undersöks med röntgen.…

Prova på ett träningspass för dig som blivit mamma

| Träning | No Comments
Träning för dig som nyligen fått barn Genom forskning vet vi att de flesta med en normal graviditet mår bra av träning efter att de fått barn. Både kroppsligt och…