Varför, hur ofta, när och hur? – STRETCHING- Träning på Recept®

 

Det finns många anledningar till varför du bör inkludera stretching i din träningsrutin. För det första är det många som tycker att stretching är avslappnande. Dvs att i lugn och ro låta kroppens leder och muskler röra sig från ytterläge till ytterläge och kanske lägga på en lugn andning kan bidra till nedvarvning och välbefinnande. Detta har ju yoga-utövare praktiserat sedan länge. Yoga tillåter din hjärna att slappna av genom att genom att fokusera på att ”vara i nuet” och känna efter hur rörelser och positioner känns, samtidigt som lederna och musklerna blir mjukare. För det andra är själva rörelseträningen viktig för din kropp. Den säkerställer att du håller dig rörlig och att du därmed kan belasta dina leder på ett optimalt sätt. Att kunna belasta lederna optimalt tros kunna förebygga såväl artros och minska risken för överbelastningsskador som t.ex. muskelbristningar. Skälet till detta är att man behöver balansen mellan fram och baksida, men kanske använder den ena sidan mer än den andra. Muskler som används mer än andra tenderar att växa till i både bredd och få ökad styvhet och det gäller att återställa balansen.  För det tredje, om du redan har besvär i dina leder eller muskler är det ännu viktigare att återställa balansen mellan musklerna på fram- och baksidan om en led för att just få en jämnare ”drag”, jämnare belastning, vid leden den fäster vid. Att stretcha de strama musklerna kan då underlätta för den utsatta leden att få god cirkulation och mer näring till ledens brosk. 

 

När ska man stretcha och hur ofta?

Ofta får man frågan när man ska stretcha och hur ofta. Det är svårt att ge generella råd eftersom vi alla är födda med olika förutsättningar och exponerar vår kropp för olika belastning. Men eftersom skälen till att stretcha är många kan man välja att göra det varje dag för avspänning eller varannan dag för att säkerställa god rörlighet. För dig som har besvär med en redan för kort eller för styv muskel måste dock dosen ökas. Generell stretching som vanligt för välbefinnande när du så önskar, men för området med problem bör dosen vara ofta i början (flera gånger per dag) för att sedan kunna minskas när önskad rörlighet uppnåtts. 

Och gällande när på dagen det är bäst kan svaret sammanfattas med ”den stretching som blir gjord är den bästa stretchingen”. Alltså, närhelst du har tid och lust! Det an vara på morgonen, innan träningen, efter träningen, under en paus på jobbet eller innan sovdags. Det viktiga är att du faktiskt stretchar.

Hur ska man stretcha?

Det finns två olika sätt att stretcha: Dynamiskt (gungande rörelse) och statiskt. Innan aktivitet kan det vara bra att använda sig av dynamisk stretching och efter träningen kanske mer statisk stretching, men valet är fritt. Om man föredrar att stretcha

statiskt så brukar man säga att man ska hålla positionen i minst 30 sekunder. Men då måste man vara extra noga med att verkligen träna på att öka rörligheten på det ställe den är minskad så att man inte håller alltför länge i ett ytterläge där man kanske redan är (alltför) rörlig.

 

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss här