Träning med gummiband

Träning

Träning med gummiband

Träning med gummiband blir allt mer populärt. Det är både enkelt att använda samt går att utföra var som helst.

När man tränar med gummiband tränar man både koncentriskt och excentriskt, vilket betyder att man både skapar en rörelse samt bromsar rörelsen på tillbakavägen. Detta innebär att övningarna får en god effekt på musklerna.

Gummibandet är dessutom lätt att ta med sig – ”gymmet” ryms i din väska och väger nästan ingenting. Plocka fram det när och var du vill. I filmen nedan ser du några träningsövningar för träning av överkroppen. Du kan själva göra ett roligt och effektivt träningspass genom att välja 5-10 övningar och göra dem två-tre gånger med 8-15 repetitioner.

Du väljer själv hur tunga övningarna ska kännas. Detta kan ske på två olika sätt. Om du använder ett latex-gummiband som har två handtag får du korta det för att öka belastningen. Det blir nämligen jobbigare att utföra varje övning om bandet är kortare. Har du istället ett så kallat ”Thera-band” bör du veta att dessa band finns i sju färger (=motståndsgrader där vitt är det lättaste och silver det tyngsta: vit, gul, röd, grön, blå, svart, silver) och du kanske istället för att korta det skaffa ett band som är lite tjockare och därmed erbjuder mer motstånd.

Gummibandsträning är alltså både effektivt, smart och enkelt. Det är effektivt för muskulaturen, du kan själv bestämma hur hårt du tränar samt välja var och när du tränar. Lägg gärna till en rask promenad, en cykel eller löptur innan för ett komplett pass.